En ting som går igjen hos mange bedrifter er at de ikke har kontroll på egen logo. Det vil si at de ikke har gode vektoriserte logofiler tilgjengelig.

Jeg designer rundt 200-300 annonser årlig som går inn i magasiner og lokalaviser. Når jeg skal sette opp annonser og kunder sender over materiell, er logoen alltid den største utfordringen. Mange har ikke gode nok filer og sender ofte over logo i lav kvalitet, da ofte som bildefil. Dette er det eneste de har tilgjengelig. Noen henter det fra mailsignaturen, tar bilde av et visittkort eller skanner en plakat med logoen på. Det får meg til å lure; vil du ikke at din bedrift skal fremstå profesjonell på markedet? Og hvorfor har du ikke gode logofiler?

Nå skal det sies at noen har filene sine hos aviser eller hos reklamebyråer. Det verste er faktisk de som ikke får tilgang til å eie sin egen logo – ja for det finnes faktisk de også!

Hvorfor tar jeg dette opp?
Jo, fordi at logo er bedriftens identitet som representerer deg, ditt firma eller produkt. Å investere i å få laget en unik logo som gjenspeiler din lidenskap og din visjon er en av de viktigste investeringene du kan gjøre for din bedrift.

Tenk deg dette: Når du investere i å få laget en logo får du DIN egen logo, som er DIN identitet, spesiallaget nettopp til DEG for at DIN lidenskap skal fremstå profesjonell på markedet. Denne bærer du med stolthet og plasserer den på alt av trykkprodukter, hjemmeside, sosiale medier, klær, produkter osv. Når du først har investert i en logo, da vil du jo så klart at den skal ha god kvalitet når den vises, ikke sant?

Bilde over viser et eksempel på hvordan en profil helhetlig kan se ut med logo trykt på ulike produkter.

Hva er god kvalitet?
Med god kvalitet menes en fil som er vektorisert i filformatet PDF eller EPS. Disse er de viktigste filene du må ha når du får laget en logo. Har du ikke disse filene, vil jeg på det sterkeste anbefale at du får vektorisert logoen din. Hvorfor? Jo, fordi disse filene kan blåses opp i stor størrelse uten at det går utover kvaliteten. Logoen er da like tydelig liten som stor.

Dette fungerer ikke på samme måte med bildefiler som JPG og PNG. Med de vektoriserte filene kan du være trygg på at logoen din blir bra på trykk.

Kornete og utydelig logo er ikke særlig pent. Dessverre så fremstår en bedrift lite profesjonell, dersom logoen blir kornete i for eksempel annonsering. Det høres kanskje litt strengt ut, men hvis din bedrift har et godt rykte på markedet, og leverer topp kvalitet både av service og produkter – da vil du vel at logoen skal gjenspeile god kvalitet ved reklamering også?

Jeg er nok blitt litt i gjennomsnittet opptatt av god kvalitet på logoen når jeg designer annonser og trykkprodukter til kunder. Som designer er det veldig utfordrende å jobbe med når kvaliteten er såpass lav, at jeg ser ved første øyekast at dette kommer til å bli kornete på trykk. Å levere fra seg en annonse eller sette inn en annonse som jeg vet ikke blir bra er ikke moro, verken for meg eller for kunden.

Illustrasjonsbilde fra Adobe Stock

Ta kontrollen
Poenget mitt med dette innlegget er å bevisstgjøre deg på din logo. Har du kontroll på logoen din? Hvis ja – supert! Hvis ikke, få tak i logoen din hvis du har den hos et byrå eller hos aviser. Sørg for at du selv sitter på alle filene, da spesielt bildefil JPG og vektorisert fil PDF. Når designere eller trykkerier skal designe annonse, trykke opp trykksaker eller du skal ha logo på bilen eller klær, ja send logoen av gårde med et stort smil og vit at DU har kontroll på DIN logo av god kvalitet!

Alle som har vært kunde hos meg og bestilt logo, har mottatt filene JPG, PDF og EPS tilsendt via mail, dropbox eller minnepinne. For meg er det viktig at kundene har alle filene selv, nettopp for at de selv skal ha kontrollen.

Anette 🙂